Wat is het verschil tussen Bewind en Budgetbeheer.

Een vraag die ik vaak krijg is wat nu het verschil is tussen Bewind en Budgetbeheer. Het zijn twee verschillende maatregelen, ieder voor een andere situatie.

Budgetbeheer is een preventieve maatregel om te voorkomen dat mensen in de schulden terecht komen. Als Budgetbeheerder beheer ik het vermogen van de rechthebbende en betaal hier de vaste lasten mee. Het is heel belangrijk dat er geen achterstanden gaan ontstaan bij de verhuurder, de belastingdienst of de zorgverzekeraar. Daarnaast betaal ik het leefgeld. Omdat er geen schulden zijn hoef ik niet in overleg met schuldeisers, vandaar dat de vergoeding veel lager is dan voor Bewind.

Ook bij Bewind beheer ik het vermogen van rechthebbende en betaal ik hiermee de vaste lasten. Maar vaak zijn er ook schulden dus besteed ik ook veel tijd aan het overleggen met schuldeisers, incassobureaus en deurwaarders. De vergoeding is door de overheid vastgesteld.

Het grote voordeel van bewind is dat ik als jurist goed in staat ben om de incassobureaus en de deurwaarders weg te houden. Dit geeft veel rust in de privé situatie.

Samengevat, in beide gevallen beheer ik het vermogen en zorg dat de vaste lasten betaald worden. Grote verschil is dat bij budgetbeheer er geen sprake is van schulden en bij bewind meestal wel.

Tot slot. Het kan zijn dat iemand Budgetbeheer heeft terwijl er wel schulden zijn. Dat kan wel, maar bij mij is budgetbeheer met schulden niet mogelijk.